ISONA I LA CONCA DELLA

 

18 de Març de 2018

Son les 7 hores i enfilem el camí cap a Isona on recollim els companys de la muntanya per desplaçar nos fins al Coll de la Faidella  on comença la primera part de la ruta del dia. Quatre quilòmetres ens separen del nostre destí. El poble abandonat de la Rua situant estratègicament sobre un penya-segat .  Ens trobem una batuda de caça de porc senglars el que ens impedeix entrar dins del poble però la vista de pardal sobre el poble es impressionant.

Un cop de tornada al bus , prenem la carretera de retorn a Isona, però fem una parada per fer la segona part de la caminada del dia. Enfilem un camí fins la ermita de la Posa ,  al seu voltant estan situats un bon nombre de punts de defensa republicans que van ser esclafats per les forces nacionals amb una quantitat enorme i desconeguda de pèrdua de vides humanes.

En aquest lloc hi ha un retaule al aire lliure on queda representada la vida de fa milions d’anys ja que sobre la roca han quedat les marques de animals marins que van viure en aquell entorn quan la actual vall era part d’un gran mar.

Iniciem a peu el retorn fins a Isona on ens espera la pluja i el autocar que ens porta al proper i merescut punt del dia. El restaurant Xic de Cal Borrech a Figuerola d’Orcau.

El dia encara ens dona per fer una visita guiada al Museu de Isona on se ens explica la història i la Prehistòria de aquelles contrades.  La visita acaba amb un luxe com es poder veure davant dels nostres ulls un coll de dinosaure complert de cinc/sis metres de llargària el que correspon a un animal de quinze a vint i cinc metres de llarg i vuit/deu d’alçada.

La sortida no hagués estat el mateix sense la total dedicació, guia i explicacions de tota mena sobre el seu país i el seu entorn , gràcies al company Francesc de Isona.

Una mostra de les fotos i el enllaç